
Mandeltårta
Den här går bra att göra färdig i förväg och frysa in.
Ingredienser
Mandelbottnar
- 150 g mandel
- 2 dl socker
- 5 st Äggvitor
Smörkräm
- 5 st Äggulor
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl socker
- 175 g smör
Garnering
- 50 g mandelspån
Gör så här
Mandelbottnar
-
1
Sätt ugnen på 175 grader.
-
2
Rita 2 cirklar - 24 cm i diameter, på bakplåtspapper.
-
3
Mal mandeln i en kvarn.
-
4
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret, rör om och fortsätt vispa till ett blankt och hårt skum, ca 3 minuter. Vänd ner den malda mandeln.
-
5
Bred ut smeten jämnt, innanför dina uppritade cirklar på bakplåtspapper. Grädda en botten i taget, i 22 minuter i nedre delen av ugnen.
-
6
Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på galler.
Smörkrämen
-
7
Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på galler. Vispa kraftigt under tiden! När smeten tjocknat låt den svalna något.
-
8
Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet. Låt sedan smeten kallna och stelna i kylskåp. Bred ut hälften av smörkrämen på den understa bottnen och resten ovanpå.
Rostade mandelspån
-
9
Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och "stek" den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, ca 5 min.
-
10
Strö över de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm. Låt stå kallt innan servering.