chef-hatCreated with Sketch.chevron-down-roundedCreated with Sketch.chevron-downCreated with Sketch.clearclearCreated with Sketch.Rolling PinCreated with Sketch.TimerCreated with Sketch.ToasterCreated with Sketch.StoveCreated with Sketch.GrillCreated with Sketch.marinadeCreated with Sketch.Hot TemperatureCreated with Sketch.Condiment JarCreated with Sketch.potCreated with Sketch.FriesCreated with Sketch.BreadCreated with Sketch.cakesCreated with Sketch.CookieCreated with Sketch.CookieCreated with Sketch.Ice CreamCreated with Sketch.JuiceCreated with Sketch.SushiCreated with Sketch.Fork&KnifeCreated with Sketch.otherCreated with Sketch.sauceCreated with Sketch.JuiceCreated with Sketch.emailchristmasCreated with Sketch.crayfish-partyCreated with Sketch.easterCreated with Sketch.StrawberryCreated with Sketch.BeerCreated with Sketch.heartCowCreated with Sketch.Chicken LifeCreated with Sketch.FishCreated with Sketch.GrapesCreated with Sketch.RiceCreated with Sketch.mincedmeatCreated with Sketch.nutsCreated with Sketch.pastaCreated with Sketch.BaconCreated with Sketch.PotatoCreated with Sketch.sausageCreated with Sketch.tasteofchristmasCreated with Sketch.CornCreated with Sketch.SteakCreated with Sketch.printerreload

Helles Recept

mandeltaarta_smoerkraem
Tårtor 10 ingredienser

Mandeltårta

Den här går bra att göra färdig i förväg och frysa in.

Ingredienser

Mandelbottnar

  • 150 g mandel
  • 2 dl socker
  • 5 st Äggvitor

Smörkräm

  • 5 st Äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 175 g smör

Garnering

  • 50 g mandelspån

Gör så här

Mandelbottnar

  • 1

    Sätt ugnen på 175 grader.

  • 2

    Rita 2 cirklar - 24 cm i diameter, på bakplåtspapper.

  • 3

    Mal mandeln i en kvarn.

  • 4

    Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret, rör om och fortsätt vispa till ett blankt och hårt skum, ca 3 minuter. Vänd ner den malda mandeln.

  • 5

    Bred ut smeten jämnt, innanför dina uppritade cirklar på bakplåtspapper. Grädda en botten i taget, i 22 minuter i nedre delen av ugnen.

  • 6

    Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på galler.

Smörkrämen

  • 7

    Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på galler. Vispa kraftigt under tiden! När smeten tjocknat låt den svalna något.

  • 8

    Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet. Låt sedan smeten kallna och stelna i kylskåp. Bred ut hälften av smörkrämen på den understa bottnen och resten ovanpå.

Rostade mandelspån

  • 9

    Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och "stek" den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, ca 5 min.

  • 10

    Strö över de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm. Låt stå kallt innan servering.