
Lasagne
Det finns ingen beskrivning för det här receptet.
Ingredienser
- 8 st lasagneplattor
Köttfärssås
- 400 g blandfärs
- 1 st gul lök
- 400 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 st oxbuljongtärning
- 1 tsk torkad basilika
- 2 st vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Ostsås
- 2 msk smör
- 4 msk mjöl
- 7 dl mjölk
- 3 dl riven ost
Gör så här
Köttfärssåsen
-
1
Hacka och fräs löken på medeltemperatur så att den blir mjuk utan att ta färg. Ta bort löken från stekpannan. Öka värmen till fullt och smält smör tills det "tystnar". Bryn färsen tills inget rött finns kvar. Sänk värmen till medeltemperatur och blanda i den stekta löken. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärningen, basilikan och vitlöksklyftorna. Låt köttfärsen småkoka under lock i minst 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Ostsåsen
-
2
Smält smöret i en gryta på medeltemperatur. Tillsätt mjölet och rör ut det i smöret. Späd med mjölken och vispa till en slät sås. Koka upp under omrörning och låt såsen småkoka i 2-3 minuter. Tillsätt 2/3 av osten. Smaka av med salt.
Lasagnen
-
3
Välj en gratängform i passande storlek. För 4 personer är 20 x 30 cm lagom. Häll hälften av ostsåsen i botten på formen. Täck med lasagneplattor och bred hälften av köttfärsen över dem. Fortsätt med ännu ett lager plattor och täck med resten av köttfärsen. Lägg ytterligare ett lager lasagneplattor och bred ut resterande ostsås.
-
4
Så långt kan lasagnen göras i förväg. Det går bra att förvara den övertäckt med folie i kylen till nästa dag.
-
5
När lasagnen ska gratineras så strö på resterande riven ost. Är lasagnen kall ska den gratineras på 200 grader i 30 minuter. Om den gratineras direkt efter steg 1, ska ugnen stå på 225 grader och lasagnen ska gratineras 15-20 minuter.