
Flädersaft med vanilj
Jättegod saft - framförallt till underbara sommardrinkar..
Receptet ger c:a 2,8 liter. Jag brukar göra dubbel sats.
Ingredienser
- 30 st nyutslagna fläderblomsklasar
- 2 st citroner
- 1 st vaniljstång
- 2 kg socker
- 50 g citronsyra
- 1.5 l kokande vatten
Gör så här
-
1
Skölj och torka blommorna.
-
2
Tvätta och skiva citronerna.
-
3
Varva blommor, socker, citroner, citronsyra i en stor skål.
-
4
Snitta vaniljstången och lägg i även den.
-
5
Häll kokande vatten över. Rör runt så att sockret löser sig.
-
6
Ställ in den i kylen när den har svalnat. Låt stå i 3-4 dygn.
-
7
Det räcker att sila saften genom vanlig sil - alltså behövs ingen "saftamaja".
-
8
Häll upp saften på flaskor. Saften håller en månad i kyl. Den går också att frysa för lång hållbarhet. Ett annat alternativ är att tillsätta konserveringsmedel.