
Mat-Tinas köttfärslimpa
En god köttfärslimpa med fyllning som kan varieras efter smak. Men det går jättebra utan fyllning också.
Ingredienser
Svamfyllning
- 300 g kantareller eller annan svamp
- 1 st gul lök, finhackad
- smör
- 1 dl persilja, grovhackad
Köttfärsen
- 800 g blandfärs
- 4 st formfranska, skivor
- 1 st gul lök, finhackad
- 1 st Ägg
- 1.5 dl mjölk
- 1.5 tsk salt
- 1.5 tsk svartpeppar
Garnering
- 2 pkt skivat bacon
Gör så här
Svampfyllning
-
1
Fräs den finhackade löken mjuk i smör på medelvärme utan att den tar färg. Lägg åt sidan.
-
2
Dela svampen i mindre bitar och fräs i smör på hög värme. När svampen har vattnat av sig, lägg i en extra klick smör och fräs till den tar lite färg.
-
3
Sänk värmen och blanda i den stekta löken. Salta och peppra efter smak. Blanda i persiljan och sätt röran åt sidan.
Köttfärsen
-
4
Skär av kanterna på brödskivorna. Lös upp brödet i mjölken blandat med ägget. Det tar några minuter.
-
5
Blanda i färs och den finhackade löken, salt och peppar.
-
6
Forma färsen till en limpa i en ugnsfast form.
-
7
Gör en skåra i limpan och lägg i svampfyllningen. Nyp ihop över fyllningen.
Garnera
-
8
Lägg bacon skivorna tvärs över limpan. Peta in ändarna av baconskivorna under köttfärslimpan för att det ska hålla ihop. Grädda 175 grader i 45 minuter. Tänk på att förläng stektiden om du gör en större mängd. Köttfärslimpan är färdig när den avger en klar vätska.
-
9
Servera med kokt potatis och en brun sås. Använd gärna skyn som köttfärslimpan avgett när du rör ihop såsen. Pannan som svamp och lök gjorts i kan med fördel användas till såsen, så får man lite av de smakerna också i såsen.