
Matjestårta
Midsommargott! Garnera med ätliga blommor. Här är det blåklint och kronblad från nyponrosor.
Går bra att förbereda dagen innan, men blommorna och övrig garnering är bäst att göra samma dag som den ska serveras.
Ingredienser
- 4 dl creme fraiche
- 200 g matjessill, konserverad
- 200 g finhackad rödlök
- 1 dl finskuren gräslök
- 1 knippe dill
- 4 st gelatinblad
- vitpeppar
Botten
- 6 st kavringsskivor utan kanter
- 50 g smör
Gör så här
Botten
-
1
Smält smöret och kör det tillsammans med kavringen i mixer. Stavmixer går också bra att använda.
-
2
Klä en rund springform med plastfolie. Tryck ut kavringssmeten i formen.
-
3
Lägg gelatinen i blöt i lite kallt vatten.
-
4
Finhacka gräslök och rödlök samt matjessill. Repa dillen från stjälkarna och finhacka även den.
-
5
Blanda allt hack med creme fraichen. Spara en halv deciliter creme fraiche för att smälta med gelantinbladen. Smaka av med vitpeppar och spa från matjessillen.
-
6
Krama vattnet ur gelantinbladen och smält dem tillsammans med den halva decilitern creme fraiche i en gryta på svag värme.
-
7
Vänd ner gelantin/cremefraicheblandningen i matjessmeten.
-
8
Bred ut över kavringsbottnen i formen. Sätt i kylskåp i minst 2-3 timmar, men helst över natten.
-
9
Garnera innan servering med ätliga blommor, gräslök, gurka, rädisor, rödlök eller annat efter smak.