chef-hatCreated with Sketch.chevron-down-roundedCreated with Sketch.chevron-downCreated with Sketch.clearclearCreated with Sketch.Rolling PinCreated with Sketch.TimerCreated with Sketch.ToasterCreated with Sketch.StoveCreated with Sketch.GrillCreated with Sketch.marinadeCreated with Sketch.Hot TemperatureCreated with Sketch.Condiment JarCreated with Sketch.potCreated with Sketch.FriesCreated with Sketch.BreadCreated with Sketch.cakesCreated with Sketch.CookieCreated with Sketch.CookieCreated with Sketch.Ice CreamCreated with Sketch.JuiceCreated with Sketch.SushiCreated with Sketch.Fork&KnifeCreated with Sketch.otherCreated with Sketch.sauceCreated with Sketch.JuiceCreated with Sketch.emailchristmasCreated with Sketch.crayfish-partyCreated with Sketch.easterCreated with Sketch.StrawberryCreated with Sketch.BeerCreated with Sketch.heartCowCreated with Sketch.Chicken LifeCreated with Sketch.FishCreated with Sketch.GrapesCreated with Sketch.RiceCreated with Sketch.mincedmeatCreated with Sketch.nutsCreated with Sketch.pastaCreated with Sketch.BaconCreated with Sketch.PotatoCreated with Sketch.sausageCreated with Sketch.tasteofchristmasCreated with Sketch.CornCreated with Sketch.SteakCreated with Sketch.printerreload

Helles Recept

Matjestårta
Tilltugg 10 ingredienser

Matjestårta

Midsommargott! Garnera med ätliga blommor. Här är det blåklint och kronblad från nyponrosor.
Går bra att förbereda dagen innan, men blommorna och övrig garnering är bäst att göra samma dag som den ska serveras.

Ingredienser

  • 4 dl creme fraiche
  • 200 g matjessill, konserverad
  • 200 g finhackad rödlök
  • 1 dl finskuren gräslök
  • 1 knippe dill
  • 4 st gelatinblad
  • vitpeppar

Botten

  • 6 st kavringsskivor utan kanter
  • 50 g smör

Gör så här

Botten

  • 1

    Smält smöret och kör det tillsammans med kavringen i mixer. Stavmixer går också bra att använda.

  • 2

    Klä en rund springform med plastfolie. Tryck ut kavringssmeten i formen.

  • 3

    Lägg gelatinen i blöt i lite kallt vatten.

  • 4

    Finhacka gräslök och rödlök samt matjessill. Repa dillen från stjälkarna och finhacka även den.

  • 5

    Blanda allt hack med creme fraichen. Spara en halv deciliter creme fraiche för att smälta med gelantinbladen. Smaka av med vitpeppar och spa från matjessillen.

  • 6

    Krama vattnet ur gelantinbladen och smält dem tillsammans med den halva decilitern creme fraiche i en gryta på svag värme.

  • 7

    Vänd ner gelantin/cremefraicheblandningen i matjessmeten.

  • 8

    Bred ut över kavringsbottnen i formen. Sätt i kylskåp i minst 2-3 timmar, men helst över natten.

  • 9

    Garnera innan servering med ätliga blommor, gräslök, gurka, rädisor, rödlök eller annat efter smak.